Количка
Sad Face Icon Нямате добавени продукти в количката!
Как да почистваме филтрите на климатика правилно?

Защо е важно редовно да поддържаме чистотата на филтрите на нашата климатична система?

Много често клиентите ни допускат основна грешка при използването на климатик, а именно след като го поставим, започват да го третират като изолирана от външния свят вещ и забравят за него. А това води до негативни последици както за машината, така и за обитаващите помещението.

За да функционира правилно всяко едно нещо било то вещ или уред, е необходимо да полагаме грижа за него, за да удължим експлоатационния му период и да работи по-дълго време безпроблемно, особено когато става въпрос за употребата на някакъв вид техника.

Това, което се изисква от нас като потребители, е да използваме правилно климатичната система, като:

 • задаваме правилните настройки в зависимост от обстоятелствата;
 • почистваме климатика редовно.

По отношение на първата препоръка можете да прочетете подробно съветите ни за по-икономична работа на климатика в тази статия.

Предметът на настоящия текст е насочен конкретно към поддръжката на климатика. Като тук визираме както почистване на праховите филтри, така и извършване на годишна профилактика.

В OXM.bg препоръчваме да почиствате въздушните филтри на климатика поне веднъж в седмицата или веднъж на две седмици в зависимост от степента на замърсеност на средата. Както се грижим за чистотата в дома всяка седмица, така е хубаво и да не забравяме непочистен климатика, който много лесно натрупва прах през решетките отгоре на вътрешното тяло, където циркулира въздухът.

Нека не забравяме, че в дългосрочен план това не е достатъчно и е препоръчително всяка година да се извършва стандартна профилактика на вътрешното тяло, което се прави от фирмата, която обслужва гаранционно и извънгаранционно системата.

Профилактиката включва професионално почистване на вътрешния модул на климатичната система и проверка на коректното й функциониране.

Полагането на тези грижи ще подобри работата на климатика по отношение на неговата икономичност и ще поддържате една здравословна въздушна среда в помещението.

3 основни стъпки при почистването на филтрите

 1. Отваряне на капака на вътрешното тяло на климатика

Преди да пристъпите към тази стъпка, уверете се, че сте изключили системата и тя не е в работен режим. В зависимост от дизайна на всеки климатик начините на достъп до праховите филтри варират. Затова ако имате съмнения, че ще се справите, моля, прочетете подробно инструкциите за употреба на Вашия модел климатик или се свържете с нас за помощ на посочените контакти.

 1. Изваждане на филтрите от вътрешното тяло

В случай, че за първи път се сблъсквате с климатик и имате съмнения кое точно е филтър, след като отворите внимателно капака на уреда, първото нещо, което виждате, са две мрежички, които всъщност представляват тези прахови филтри. Извадете ги внимателно и огледайте за деформации. Ако филтрите не са в добро състояние (скъсани или амортизирани), е хубаво да бъдат заменени с нови, защото това влияе върху качеството на въздуха в помещението.

 1. Почистване

Почистването се състои от премахване на натрупалите се прах и други частици, като най-удобното средство за това е прахосмукачката. След което измивате под течаща вода до пълното премахване на всички замърсители. По желание можете да накиснете за няколко часа в препарат, който да унищожи бактериите и микробите. Оставяте филтрите да изсъхнат, след което ги прикрепяте отново във вътрешното тяло на климатика.

По време на тази процедура е необходимо да проявите старателност, за да не нараните фината мрежа, защото деформацията й ще доведе до намаляване на ефекта на пречистване.

3 негативни последици от неподдържането на праховите филтри

 1. Повишена консумация на ток

Натрупването на прах в климатика затруднява свободната циркулация на въздуха и причинява замърсяване на отделните части във вътрешното тяло на системата. По този начин се затруднява работата на машината, което се изразява в повишаване на нейната мощност, за да достигне зададената температура, а това неминуемо е обвързано с по-висока консумация на електроенергия.

 1. Създаване на нездравословна въздушна среда

Когато въздухът е възпрепятстван от замърсяванията, задържани от филтрите, той спира да се пречиства и застоява, което води до разпространение на бактерии и микроби, може да предизвика натрупването на мухъл и образуването на лоши миризми. Всичко това влошава качеството на въздуха в помещението и вреди на нашето здраве.

 1. Нарушена функционалност

Когато един уред е силно замърсен, се влошава и качеството на неговата работа. При климатиците освен, че се повишава консумацията, но и започват все по-бавно да достигат зададените стойности на дистанционното. Това създава  дискомфорт и коства средства.

TOP 3 климатични системи с най-качествена филтрация на въздуха

 1. DAIKIN “URURU SARARA”

Тези модели притежават петстепенна система за обработване на въздуха, която включва овлажняване дори при отопление; изсушаване без влияние върху температурата на помещението; отстраняване на неприятните миризми; пречистване на въздуха от прах и други микро частици, осигурявайки здравословна среда и поддържане на свеж въздух без промяна на температурата.

 1. MITSUBISHI ELECTRIC “ZUBADAN”

Mitsubishi Electric е първият производител в света, който използва Plasma Quad филтър. Той неутрализира до 99% от съдържащите се във въздуха бактерии, вируси, алергени, мухъл и прах.

 1. DAIKIN "PERFERA"

Flash streamer технологията пречиства въздуха от прах, алергени, бактерии и неутрализира лошите миризми посредством движението на електрони с висока скорост, които се сблъскват с молекулите на замърсителите и ги разрушават.

В заключение можем да обобщим, че е важно да не забравяме и да не омаловажаваме поддръжката на уредите вкъщи, защото това би довело до повреди, затруднена работа и в случая при климатиците, до влошаване на състоянието на въздуха в помещението, което оказва пряко влияние върху здравето ни. Затова грижейки се за чистотата на климатика Ви, Вие се грижите и за самите себе си.

0 0 0